Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat uiterlijk begin juli weten of de veelbesproken wet DBA ook volgend jaar opgeschort blijft. Dat heeft Wiebes donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. Een ambtelijke werkgroep neemt momenteel de wet en de problemen die ermee gepaard gaan onder de loep.
Onderzoek
Door felle kritiek op de nieuwe wet DBA zag Wiebes zich genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. De staatssecretaris deed dit mede om een onderzoek mogelijk te maken naar een herijking van de begrippen ‘gezagsverhouding’ en ‘vrije vervanging’. ‘Ik streef ernaar om voor het zomerreces helderheid te geven over het verdere traject en de gevolgen hiervan voor de opschorting van de handhaving’, laat de bewindsman aan de Tweede Kamer weten. Hij vindt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd moeten krijgen om zich aan te passen.
Werkgroep
Een ambtelijke werkgroep neemt momenteel de wet en de problemen die ermee gepaard gaan onder de loep. Wiebes verwacht dat zij hun bevindingen snel op papier zetten. Dat rapport stuurt de staatssecretaris vervolgens naar zowel de Tweede Kamer als informateur Edith Schippers.
Modelovereenkomsten
Veel opdrachtgevers vinden de regels onduidelijk waardoor zzp’ers opdrachten verloren. Om toch enige zekerheid te creeëren, sturen veel opdrachtgevers en –nemers modelovereenkomsten op naar de Belastingdienst. Het aantal overeenkomsten dat nog in behandeling is, is door de afnemende instroom en de doorlopende beoordeling door de Belastingdienst inmiddels gedaald tot 811 (stand 19 april 2017).